نشاکاری و مزایای آن

ساخت وبلاگ

نشاها را می توان بسته به موقعیت آب و هوایی در شاسی، گلخانه، تونل های پلاستیکی و یا در خزانه معمولی و خزانه هوای آزاد پرورش داد. از گلخانه ها به علت هزینه ساختمان آن بیشتر برای سبزی های پیش رس و خارج از فصل استفاده می شود.

 1-کاهش مصرف آب و عدم آبیاری به مدت 2 ماه

کاهش مصرف آب از مهمترین مزایای استفاده از سیستم نشاء کاری است. اگر کشت را گوجه فرنگی فرض ‏نمائیم، در صورت نشاء کاری، 5 نوبت در تعداد ‏آبیاری صرفه جویی خواهیم داشت. در هر نوبت به ازای هر هکتار ۱۵۰۰متر مکعب آب مصرف میگردد. ‏بنابراین برای 5 نوبت آب، چیزی در حدود 7500متر مکعب صرفه جویی می شود. پس 5 نوبت صرفه جویی در مصرف آب عدد بسیار بزرگی را در طول سال در­پی خواهد داشت. با توجه به طی دوره مهم رشد ابتدایی در گلخانه که تقریبا دو ماه به طول می انجامد این مدت از دفعات آبیاری و نیز هزینه کارگری و همچنین طول مدت داشت و هزینه های آن میکاهد.

2- استفاده حداکثری از زمین کشاورزی
 اگر کشاورزی در زمین خود گندم زمستانه کاشته ‏است و هنوز گندم برداشت نشده فصل کشت گوجه ممکن است فرا رسیده باشد، کشاورز میتواند به مدت ۴۵روز ‏وقت خریداری نماید. یعنی در خزانه نشاء تولید نموده تا بعد از جمع آوری گندم­ها، اقدام به کشت گوجه فرنگی ‏نماید بدون اینکه اختلالی در زمان باردهی و کاشت به وجود آمده باشد‏‎.‎
 
3-زود رس کردن محصول و افزایش دوره برداشت محصول بویژه در مناطق سردسیر
با این روش با توجه به کاشت زود هنگام بذر در شرایط گلخانه ای در زمانی که عملا"کشت آن در فضای باز بدلیل شرایط نامساعد جوی میسر نمی باشد، محصول حداقل ۴۰ روز زودتر به بازار مصرف میرسد.


4-حداقل توقف رشد در مرحله انتقال
در نشاءهای معمولی بدلیل ایجاد تنش در انتقال نشاء از خزانه به مزرعه پس از انتقال، حداقل ۲۰ روز شاهد توقف رشد جهت ترمیم ریشه های آسیب دیده و تعادل اندام­ها می­باشیم که در روش کشت نشای مکانیزه با توجه به تفکیک نشاء در حفرات مجزا نشاء بدون پارگی ریشه و سایر تنشها به مزرعه منتقل میگردد. 

5-افزایش عملکرد محصول پاییزه
با این روش به علت عدم تداخل آبیاری های ابتدایی دوره با  کاشت بهاره افزایش عملکرد درمناطق کم ابر را شاهد می باشیم.

6-تراکم مناسب بوته
به دلیل خطای بسیار جزئی و عدم احتیاج به واکاری نشاء در این روش تراکم مناسب بوته و در نهایت افزایش عملکرد و حداکثر استفاده از زمین بدست می آید.

7-رسیدن به حد اعلای یکنواختی کشت
  به دلیل خطای بسیار جزئی و عدم احتیاج به واکاری نشاء در این روش شاهد مزرعه ای یکنواخت و یکدست هستیم که ضمن بیمه شدن در برابر آفات و بیماری ها و تنش­های محیطی هزینه­ های عملیات داشت را کاهش خواهد داد.

8- کاهش هزینه بذر
میزان مصرف بذر در کشت نشاء در برخی موارد تا ۳۰ برابر کمتر از کشت مستقیم می­باشد.امروزه اغلب بذرها از نوع هیبرید بوده و بسیار گران می باشند. ‏در شرایط عادی با کشت مستقیم بذر،۴تا ۵ برابر بذر بیشتر مصرف می گردد. مصرف بذور در خزانه بسیار ‏کاهش یافته و بذر نیز  فاسد نشده و توسط پرندگان و یا حشرات و جوندگان جابه ­جا نمی گردد ،‎همچنین عامل مرگ گیاهچه یا  Damping off نیز به نشاء خسارت نزده و از هر بذر یک نشاء سالم و قوی حاصل می­شود. در گوجه فرنگی مصرف بذر 90 درصد کاهش می یابد.
 
9-کاهش نیروی انسانی
به دلیل حذف عملیات تنک کردن و خاکدهی بوته و واکاری بسیاری از هزینه­ های نیروی انسانی حذف می­گردد.

10- کاهش هزینه های جاری و کاهش استهلاک سیستم­های آبرسانی و آبیاری
بدلیل حذف دوره کاشت و کاهش طول دوره داشت هزینه­ های جاری و استهلاک سیستم­های ذکر شده به حداقل می­رسد.


11-حذف هزینه پلاستیک
اخیرا"کشاورزان با هزینه های بالای پلاستیک و نیروی انسانی و مفتول­ کشی در سطوح وسیع اقدام به پیش رس نمودن محصول می­نمایند که این روش با کارایی بهتر و ریسک کمتر تمامی هزینه­ های ذکر شده را حذف می­نماید.

12-کاهش مصرف سوخت‏‎
در کشت های گلخانه ای به خصوص، تولید نشاء در خزانه برای مدتی معین در فصل زمستان باعث کاهش ‏مصرف سوخت می گردد. به طور مثال برای گلخانه خیار به مساحت ۳۰۰۰متر مربع نیاز به حدود ۷۵۰۰عدد ‏نشاء خیار است که می­توان به مدت ۳هفته آن را در خزانه ای به وسعت ۲۰۰متر مربع نگهداری نمود بنابراین ‏چیزی در حدود ۲۵۰۰۰لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت خواهیم داشت‏‎.‎

13-عدم انتقال بیماریهای خاکزاد و تخم حشرات
در روش نشاءکاری سنتی معمولا بستر نشاء ضد عفونی نشده و یا بر اثر نقص­های پیش آمده در این کار انواع قارچ­ها و حشرات توسط این نشاءها در مزرعه پخش می­شود اما در این روش به ­خاطر استفاده از بسترهای استریل کوکوپیت وپیت ماس وپرلیت این مساله کاملا"منتفی می­باشد. همچنین آفات مهم مانند مینوز  و تریپس کنترل خواهند شد.

14-‎تولید نشاء های عاری از بیماری و آفات و تنش های حاصل از تغذیه
به تکرار مشاهده می­گردد بعد از کاشت ‏بذر در زمین اصلی به دلیل تنش های دمایی و محیطی، بذر یا دیر جوانه می­زند و یا اصلاً جوانه نمیزند و یا با ‏مشکل مواجه می گردد. ولی در خزانه به دلیل کنترل همه عوامل محیطی، این تنش ها به حداقل ممکن می­رسد.‏‎


15-کاهش هزینه های کارگری و مبارزه آسان با علف­های هرز 
 در نشاء کاری سنتی ، کارگر می تواند ‏روزانه حداکثر تا ۳۰۰۰ عدد نشاء به زمین منتقل نماید، بنابراین برای هر هکتار گوجه کاری نیاز به ۲۰ نفر ‏کارگر خواهیم داشت. در صورتی که یک دستگاه نشاءکار کوچک  Planterدر روز می تواند حداقل ۳ هکتار را تنها با ۲‏ کارگر نشاء کاری نماید‎.


16-پیش رس کردن محصولات
  هر یک روز زودتر کاشتن محصول در زمین باعث پیش رسی به میزان 3 روز می شود.


17-محافظت از محصول در برابر تگرگ و سرما زدگی
18-عدم نیاز به واکاری، صرفه جویی در نیروی کارگری برای عملیات وجین، کود ها و در نهایت کاهش هزینه ­های تولید
19- کاهش نیاز به سموم و تولید محصول سالم 


موضوعات مرتبط: علمی ، زراعت
برچسب‌ها: نشاکاری , مزایای نشاکاری , کشت نشایی اطلاعیه فنی...
ما را در سایت اطلاعیه فنی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ardabilagri بازدید : 172 تاريخ : شنبه 9 دی 1396 ساعت: 15:07